Kleiproject experimenten

Laatst schreef ik er al een opmerking over op Instagram, ik ben groot fan van klei als materiaalsoort. Klei geeft je onwijs veel vrijheid om allerlei driedimensionale projecten te maken. Het is een hele andere tak dan 2d illustraties, maar het heeft wel overeenkomsten. Of je nu een leeg blad papier voor je neus hebt, of een homp klei, je bent helemaal vrij in wat je ermee gaat maken. 

Nu moet ik wel zeggen, hoe leuk ik klei ook vind, ik vind het wel een moeilijk materiaal om mee te werken. Het vergt nog veel oefening om werken met klei goed onder de knie te krijgen. Er is maar één manier om mijn skills te verbeteren; oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Daarom heb ik weer eens wat projecten met klei gemaakt.

Drakeneieren heb ik al eerder gemaakt (alleen dan van een ander materiaalsoort), dus het leek me leuk om dat ook eens met klei te proberen. Ik heb ze vervolgens beschilderd met acrylverf:

dragonegg-clay-handmade-fantasyproducts-kleiproject-susannebotboer-sbdesignscreations dragonegg-green-red-handmade-fantasyproducts-clayprojects-kleiprojecten-sbdesignscreations-susannebotboer-2016

Vervolgens heb ik mijn projectenlijst onder de loep genomen en gekeken wat ik het ‘engste’ project vond. Dat was met kop en schouders ‘het maken van een draak met klei’. Ik heb zoiets nog nooit gedaan en waar moet je beginnen? Ik ben iemand die meteen een perfect resultaat wil hebben, maar dat is lang niet altijd mogelijk. Veel dingen vergen oefening en met verloop van tijd word je beter. Daarom heb ik een stuk klei gepakt en ben ik gewoon een poging gaan wagen. Ik ben uitgegaan van een draak, zoals ik ze ook teken in mijn illustraties.

Het resultaat is verre van perfect, maar soms is perfectie niet het belangrijkste. Veel gave projecten of ideeen komen niet verder dan de gedachten van de bedenker, omdat angst men tegenhoud. Het idee ‘ik kan dat niet’ of ‘ik weet niet waar ik moet beginnen’ komen daarbij veel voor. En dan is het aan jezelf om die gedachten te doorbreken en het gewoon te proberen. Een leuke quote vind ik nog steeds ‘Great things are never accomplished in comfort-zones’ En dat is zeker waar. Je moet uit je comfortzone durven stappen. Zo geef je jezelf de ruimte om je verder te ontwikkelen.

Mijn allereerste imperfecte draak van klei:

dragon-clay-experiment-bluedragon-dragonfigure-fantasyproducts-susannebotboer-sbdesignscreations-2016

En voor Halloween heb ik nog een klein pompoentje gemaakt ter decoratie. Deze was wat makkelijker dan een draak en vond ik erg leuk om te maken:

halloween-pumpkin-clay-kleiproject-halloweendecoration-fantasyproducts-susannebotboer-sbdesignscreations-2016

Voor nu heb ik wat andere projecten die aandacht nodig hebben. Maar wanneer ik weer wat tijd heb, ga ik zeker verder oefenen met klei.

Geplaatst in Creatief, Experimenten/Technieken en getagd met , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *