March Meet The Maker uitdaging

De gehele maand maart stond in het teken van de instagram challenge #marchmeetthemaker. De challenge is voor kleine creatieve shops/bedrijven die op deze manier de kans krijgen wat meer van zichzelf te laten zien.

Ik was ietwat aan de late kant toen ik deze challenge ontdekte, maar ik wilde toch graag meedoen. Dit is pas het tweede jaar dat deze challenge wordt gehouden. De oprichter van dit idee is Joanne Hawker (insta: @joannehawker).

Het lijstje van 2017 (© rechten van de afbeelding: Joanne Hawker):

marchmeetthemaker-joannehawker-instachallenge-smallbusiness-businessstory

Dag 1: jijzelf

1-susannebotboer-sbdesigsncreations-me-marchmeetthemaker-behindthescenes-hello

Hi, dit ben ik, de designer/maker achter SB Designs Creations. Al zolang ik me kan herinneren hou ik van tekenen en creatief bezig zijn. Daarnaast heb ik een zwak voor fantasie werelden, sprookjes en fantasie stijlen.

Als tiener was ik bang dat mensen mij raar zouden vinden, maar mijn passie en liefde voor deze stijlen is toch sterker gebleken. Op een gegeven moment trok ik me niks meer aan van de mening van anderen en ben ik mijn eigen ding gaan doen. Nu maak ik sieraden en producten in diverse fantasy-stijlen. Victoriaans, gothic, donker, licht, witchy, elfish, wicca, sprookjesachtig, steampunk, allemaal stijlen die ik tof vind en waarbinnen ik graag ontwerpen maak.

Random feit over mij: ik hou van lang haar. Al van kinds af aan wilde ik mijn haar zo lang mogelijk krijgen en dat probeer ik nog steeds XD.

Dag 2: Favoriet om te maken

2-marchmeetthemaker-favourite-to-make-sbdesignscreations-artist-etsyseller-susannebotboer

2017 is het jaar waarin ik ben gestart met het combineren van materialen waarmee ik graag werk. Ik vind het echt leuk om combinaties te maken met verschillende materialen en die te bundelen in één ontwerp. Bovenstaande foto toont een aantal ontwerpen met combinaties van materialen. De dromenvanger ketting bestaat bijvoorbeeld uit een combinatie van metalen onderdelen, gemarmerde drakenschubben en een handgemaakte gemarmerde glassteen. De foto ernaast toont een hanger gemaakt van klei (waarbij de klei is voorzien van metallic kleuren) en een handgemaakte gemarmerde glassteen. Zodoende werk ik met verschillende materialen om tot een uiteindelijk ontwerp te komen.

Dag 3: Werkplek

3-marchmeetthemaker-workspace-sbdesignscreations-behindthescenes-artistlife-susanne-bot-boer

Welkom in mijn atelier. Ik heb een hele fijne werkplek aan huis. Eigenlijk heb ik een gehele kamer tot mijn beschikking, maar dit is de plek waar ik met name zit. Dit is echt mijn ‘veilige hoekje’ en ik werk hier graag. Alles wat ik nodig heb, ligt binnen handbereik. Naast deze plek, heb ik ook nog een werkplek in de woonkamer met o.a. mijn pc en tekentablet, maar dit is de leukste om jullie te laten zien.

Dag 4: Gereedschap

4-marchmeetthemaker-tools-sbdesignscreations-susannebotboer-artistlife

Deze foto toont het gereedschap dat ik het meeste gebruik. Zo kan ik echt niet zonder mijn tangen en daarnaast ben ik heel blij met mijn pasta machine :). Ik gebruik verschillende soorten gereedschap voor verschillende soorten materialen. De texturen van bladeren zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor polymeer klei en de tangetjes weer ideaal voor het werken met maliën.

Dag 5: Boomerang

Een kleine schatkist ^^.

Dag 6: Ruwe materialen

5-marchmeetthemaker-challenge-raw-materials-sbdesignscreations-behindthescenes

Ik werk met veel verschillende soorten materialen. In bovenstaande foto staan de meestgebruikte. Zo gebruik ik metalen onderdelen, glas, texturen, polymeer klei, metaaldraad, malie ringen, draken schubben, kant, kleine flesjes, kristallen, etc. Volgens mij staan nog steeds niet alle materialen erbij. Ik vind het gewoon leuk om met veel verschillende materialen te werken.

Dag 7: Hoe het is gemaakt

Ik vind het leuk om jullie te laten zien hoe ik mijn sieraden maak. Kijk daarvoor het filmpje :).

Dag 8: Waar

where-its-made-sbdesignscreations-2017-marchmeetthemaker

Ik woon in Alphen aan den Rijn. Een prima plek om te wonen. Al zou ik het niet erg vinden om wat meer natuur om me heen te hebben. Sommige makers die ik volg wonen in het buitenland en een aantal van hen lopen hun huis uit, recht de bossen in. Daar ben ik best jaloers op. Wij hebben hier in de buurt wel een groot meer en wanneer we even rijden, kunnen we zeker bossen vinden. Maar toch had er van mij nog wat meer natuur in de buurt mogen zijn :). Anderzijds heb ik het hier prima naar mijn zin, dus ik klaag niet.

Dag 9: Work in Progress

workinprogress-marchmeetthemaker-sbdesignscreations-susannebotboer-2017-internet

Voor mijn kostuum voor fantasy evenementen heb ik een ‘dragon witch’ kostuum dat ik nog probeer uit te breiden. Afgelopen jaar probeerde ik hoorns te maken, maar dat project verliep niet zo goed. Ik ga dit opnieuw proberen. dit keer met andere materialen. Ik ben benieuwd of het dit jaar wel gaat lukken :).

Dag 10: Beveel een maker aan

recommend-an-artist-marchmeetthemaker-2017

Een andere opdracht was het aanbevelen van een andere maker. Er zijn zoveel gave en creatieve makers in de wereld! Deze foto toont het werk van @nattspinnas. Haar designs zijn fijntjes en ze heeft oog voor detail. Neem gerust een kijkje op haar account.

Dag 11: Post/Mail

post-mail-marchmeetthemaker-susannebotboer-sbdesignscreations-2017-internet

Dit is mijn post/inpak hoekje. Hier heb ik alles wat ik nodig heb om bestellingen te verpakken. het is een functioneel hoekje :).

Dag 12: Merk identiteit/logo

sb-designs-creations-LOGO

Dit is mijn logo. Ik geloof dat de maan erg magisch is en aangezien ik fantasy sieraden en producten maak, vond ik de maan de juiste sfeer uitstralen. Dit maanontwerp is dezelfde maan als de maan die ik heb gebruikt voor de vampierkat illustratie, die als belangrijkste afbeelding op mijn illustratie website staat :). De veer in het logo is ook een bewuste keuze en heeft voor mij een persoonlijke betekenis. De kleur blauw heb ik gekozen, omdat het mijn lievelingskleur is. Aangezien ik voor mijn illustraties en ontwerpen onder de naam SB Designs werk, wilde ik wel een soort naam die aanvullend was. Daarom heb ik Creations erachter geplakt, zodat de naam toch nog wel herkenbaar is, maar net een tikkeltje anders.

Dag 13: Fotografie

photography-marchmeetthemaker-2017-sbdesignscreations
Ik fotografeer mijn eigen foto’s met deze camera. Ik gebruik natuurlijk daglicht en heb een voorkeur voor een witte achtergrond. Daarnaast experimenteer ik ook met wat attributen, bijvoorbeeld natuur elementen. Hoewel ik fotograferen leuk vind om te doen, heb ik nog veel te leren om de kwaliteit van mijn foto’s beter te krijgen. Naast eigen foto’s werk ik ook graag samen met modellen en fotografen om zo mooie lookbook foto’s te krijgen.

Dag 14: Creatieve vrienden

haileyshandwerk-creativefriends

Creativiteit is overal en ik heb zeker vrienden die creatief zijn. En dat is tof, want je kunt elkaar niet alleen inspireren, maar ook helpen. Deze foto’s tonen het werk van Hailey, die gave naamslingers en tafeltenten maakt. Dit is haar Facebook pagina.

Dag 15:  Werkkleding

marchmeetthemaker-workclothes-sbdesignscreations
Ik heb een werkplek aan huis en wanneer ik aan het werk ben draag ik simpele en comfortabele kleding. 90% van mijn kledingkast is zwart, dus meestal bestaat mijn outfit uit een zwart shirt (met print), een zwarte spijkerbroek en een zwart vest. Daarnaast draag ik meestal twee verschillende sokken, ik ben namelijk te lui om ze te sorteren en uit te zoeken.

Dag 16: Tijd om te relaxen

timetorelax-marchmeetthemaker-sbdesignscreations
Ik voel me zo blij dat mijn hobby ook mijn werk is. Meestal wanneer ik wat wil relaxen, pak ik mijn schetsboek en doodle ik wat. Er zijn ook andere dingen die ik leuk vind om te doen. Zo heb ik altijd al van lezen gehouden. Een leuke film kijken is ook nooit weg en daarnaast hou ik ook van gamen. Dit zijn allemaal binnen activiteiten, maar als het mooi weer is, vind ik het ook lekker om een stuk te gaan wandelen.

Dag 17: Feedback

feedback-sbdesignscreations-marchmeetthemaker

Feedback is iets wat ik heel erg belangrijk vind. Zoals de definitie beschrijft; het is nuttige informatie, waar je iets van kan leren. Of de feedback nu positief of negatief is, ik heb liever feedback dan helemaal geen feedback. juist omdat je ervan kunt leren. Ik vraag vaak aan mijn man om me feedback te geven en hij geeft dan ook zijn eerlijke mening. En dat is ook wat ik nodig heb. Ik ben een perfectionist en om te kunnen groeien, moet ik wel open staan voor feedback en dingen die ik beter kan doen.

Dag 18: Hyperlapse

Ik heb altijd zoveel ideeen in mijn hoofd! Daarom probeer ik iedere keer één idee tegelijk uit te werken. Deze video toont het proces van ontwerpen van een lente ketting. Dit idee zit al een tijdje in mijn hoofd en ik vond het nu wel eens tijd om het uit te werken.

Dag 19: Helper

helpers-marchmeetthemaker-sbdesignscreations
Ik heb vier knuffelige helpers wanneer ik aan het werk ben. Xylvar, Dexter, Mysha en Fenian. Ook al zijn ze wel eens vervelend, ze zijn ook erg lief.

Dag 20: Schetsboek

sketchbook-marchmeetthemaker-2017-sbdesignscreations

Ik schets mijn ideeen altijd eerst op papier. Ik vind het fijn om wat combinaties te proberen en een beetje te schetsen. Wanneer ik tevreden ben over een idee, ga ik deze in het echt uitwerken. Soms zien ideeen er beter uit op papier dan in het echt en dan vereist het design nog wat aanpassingen. Deze rozen ketting kon ik exact maken zoals de eerste schets en ik vind het nog steeds een gaaf design.

Dag 21: Inspiratie

inspiration-marchmeetthemaker-2017-sbdesignscreationsIk geloof dat je overal inspiratie kunt vinden, als je je ogen er maar voor opent. Mijn grootste inspiratiebron is het fantasy-genre. fantasy werelden, fantast stijlen, fantasy plekken, ik vind het allemaal tof en inspirerend. De foto toont één van de boekenkasten die we hebben. Deze staat in de woonkamer en is gevuld met allemaal fantasy boeken. We hebben  meer dan één boekenkast (Ik weet dat ik soms wat teveel boeken koop xD). Maar ik verzamel dan ook verschillende soorten boeken. Naast het lezen van fantasy boeken verzamel ik ook boeken over mythes, heksen, kinderboeken en artboeken (als een illustrator vind ik het tof om boeken te verzamelen met gaaf artwork). Sommige  boeken zijn zelfs geschreven in talen die ik niet kan lezen, maar daarvan zijn de illustraties zo tof <3. Soms zou ik willen dat ik onze boekenkast kon teleporteren naar een bos en vervolgens lekker verhalen lezen onder een grote boom. De natuur is tevens een mooie plek om inspiratie op te doen. Al met al kun je dus echt overal inspiratie vinden, als je er maar voor open staat.

Dag 22: Close up

closeup-marchmeetthemaker-sbdesignscreations
Ik maakte een close-up foto van deze hanger. Het is nog een ‘work-in-progress’  foto en ik weet nog niet wat het  uiteindelijke design moet worden, maar dat zal zich gaandeweg wel vormen :).

Dag 23: Recent gemaakt

Victorian-Necklace-SBDesignsCreations

victorian-necklace-closeup-sbdesignscreationsDeze rode victoriaanse ketting heb ik recent gemaakt. Ik ben erg trots op dit ontwerp en vind deze goed gelukt. Het design heeft een mooie cabochon setting met bladeren, rood-zwarte gemarmerde glasstenen, handgemaakte details met klei en afgewerkt met swarovski steentjes.

Dag 24: Mijlpaal

milestone-sbdesignscreations-marchmeetthemakerIk geloof dat mijlpalen zowel groot als klein kunnen zijn. Het zijn alle stappen die je zet (en kansen die zich aanbieden), in de richting waar je heen wil groeien. Een kleine stap is immers ook een stap. Eén van de mijlpalen waar ik nog steeds erg trots op ben, is het openen van mijn Etsy shop. Daarnaast zijn er nog genoeg andere mijlpalen. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel, eerste opdracht, eerste verkoop, etc. En ik ben er van overtuigd dat er nog genoeg ‘eerste keer mijlpalen’ gaan komen.

Dag 25: Verpakking

packaging-sbdesignscreations-etsyshop-marchmeetthemaker-internetWanneer een klant een bestelling plaatst in mijn Etsy shop, vind ik het leuk om de producten mooi te verpakken. Ik zorg ervoor dat de verpakkingen passen bij mijn bedrijfsidentiteit en ik hou het persoonlijk. Ik ben een klein bedrijfje, dus ik verpak alles zelf. het belangrijkste is dat het zorgvuldig wordt verpakt, zodat het goed aankomt op plaats van bestemming. Ik vind het ook leuk om de tijd te nemen voor een bestelling en het leuk te verpakken als een cadeautje.

Dag 26: Waarom doe ik dit

whyidothis-marchmeetthemaker-sbdesignscreations‘Waarom ik dit doe’. Dit is een vraag waar ik een tijd geleden veel over heb nagedacht. Ik heb er ook maar één antwoord op: passie. Ik hou van alles wat te maken heeft met het fantasygenre. Het opent deuren naar de meest geweldige plaatsen en geeft je verbeelding oneindig veel mogelijkheid. En dat vind ik ook zo mooi aan mensen. Hun vermogen om hun fantasie en verbeelding te gebruiken. Volledige verhalen en werelden zijn door mensen gecreëerd. En iedereen kan het, als je maar verder durft te kijken dan ‘het gebruikelijke’. Deze fantasie werelden maken deze wereld in mijn opinie een stuk minder saai. En deze creativiteit reflecteert in alles, zo ook in sieraden en producten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn zoveel geweldige creatievelingen in deze wereld en dat is maar goed ook. Iedereen is op z’n eigen manier een aanvulling. Er was een tijd dat ik wat angstig was om een pad in het creatieve werkveld te bewandelen. Tegenwoordig gelukkig niet meer. Zoals een Phoenix herrijst uit z’n as, heb ik afscheid genomen van mijn angsten en ga ik er nu volledig voor. Dit is wat ik leuk vind, dit is waar ik gelukkig van word en ik hoop dat ik met mijn sieraden en producten op mijn manier een aanvulling vorm.

Dag 27: Goals

Goals-marchmeetthemaker-sbdesignscreationsAls een designer heb ik één algemeen doel: groeien! Nieuwe en betere designs maken, technieken verbeteren, nieuwe technieken en materialen ontdekken, etc. Ik wil groeien en beter en beter worden. Om dat doel te behalen, heb ik veel bijkomende doelen. Op het moment heb ik bijvoorbeeld een bijbaan voor extra inkomen. We leven nu eenmaal in een wereld waar je geld nodig hebt (voor huur/boodschappen, etc.).  Het zou geweldig zijn wanneer ik mijn geld kan verdienen met mijn illustraties en designs, zodat ik me volledig kan focussen op groei. Naast mijn doel als een designer, heb ik ook een ander doel: gelukkig zijn. Dit is mijn doel voor het leven in z’n algemeen. Gelukkig zijn is ook de reden waarom ik een creatief pad heb gekozen. Ik hou van creëren en dingen maken, dat maakt mij echt gelukkig.

Dag 28: Organisatie

organised-sbdesignscreations-susannebotboer
Ik schreef het al eerder, georganiseerd werken is niet een eigenschap die ik van nature bezit. Ik moet er moeite voor doen. En dat geeft niet, gaandeweg leer ik het wel. Ik heb een digitale agenda en schriftjes waar ik veel informatie in schrijf, maar ik vind mijn whiteboard ook erg handig en cool. Ik hou ervan om dingen te visualiseren. Op het gebied van organisatie vind ik het fijn om to do’s, ideeen, deadlines, etc. visueel in beeld te brengen. Ik ben erg blij met deze werkwijze, omdat het voor mij gewoon werkt. De whiteboards zijn functioneel en ik vind het er ook nog eens vrolijk uitzien.

Dag 29: Kan niet zonder…

 

cantlivewithout-marchmeetthemaker-2017Deze foto is gemaakt in 2015 op de dag dat ik met mijn man trouwde. Hij is mijn soulmate en mijn beste vriend. Wanneer ik hulp nodig heb, weet ik dat hij voor mij klaar staat en andersom zal ik altijd voor hem klaar staan. Hij geeft me zelfvertrouwen en laat me lachen. Met hem in mijn leven is mijn leven zoveel leuker en beter, dus ik kan echt niet zonder hem!

Dag 30: Top tip

top-tip-marchmeetthemaker-sbdesignscreations

Tja, wat zal ik eens als top tip benoemen. Ik denk toch wel: wees nooit bang om je dromen te volgen. Wanneer je een droom hebt, ga ervoor! Laat je angsten je niet weerhouden. Daarnaast kan ik je, zeker in het creatieve werkveld, ook adviseren om je op je eigen proces en je eigen voortgang te focussen. Social media platformen, waaronder Instagram, kunnen soms wat overweldigend zijn. Zoveel makers, zoveel mooie designs, zoveel talent, het kan je het gevoel geven dat je zelf erg klein bent. ‘Ben ik wel goed genoeg?’ Door je te focussen op de ‘crème de la crème’ en op makers die al 20 jaar bezig zijn, ga je voorbij aan je eigen voortgang en je eigen ontwikkeling.

Daarnaast denk ik dat het ook belangrijk is om niet te concurrerend te denken. Zeker voor mensen die proberen geld te verdienen in een creatief werkveld. Natuurlijk heb je concurrenten, maar als je iedere maker op die manier gaat zien. Dat je iedere maker moet ‘verslaan’, dan denk ik niet dat je heel erg gelukkig gaat worden. Ik hou me liever vast aan de quote ‘there is enough sun for everybody’ en dat geloof ik ook oprecht. ik zie andere makers veel liever als makers die ik kan inspireren en die mij inspireren en die gezamenlijk het creatieve werkveld in stand houden. Ik word vrolijker van die benadering dan ze te zien als ‘moordende concurrenten’.

Dag 31: Klanten

marchmeetthemaker-customers

Deze ketting heb ik een klein tijdje geleden gemaakt voor een klant. En er is iets wat ik graag wil zeggen. Niet alleen tegen klanten, maar ook tegen mijn supporters en volgers: bedankt! Zonder jullie zou mijn bereik niet groot zijn. Ik ben erg dankbaar voor iedereen die mij volgt, die mij feedback geeft en die mijn producten kopen in mijn shop. Jullie helpen me mijn dromen waar te maken. Dus deze welgemeende ‘dankjewel’ is voor jullie!

 

Geplaatst in Achter de schermen, Zakelijk en getagd met , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *