Terugblik op 2017 – SB Designs & SB Designs Creations

2017, wauw wat een jaar. Ik heb echt het gevoel alsof het voorbij is gevlogen toen ik even met mijn ogen knipperde. Van hobbymatig naar iets groeien wat begint te lijken op een bedrijf. Oplossingen gevonden voor bestaande problemen, maar ook weer genoeg nieuwe problemen uitdagingen tegengekomen. Leuke momenten en minder mooie momenten. Enerzijds fluitend aan het werk en anderzijds met m’n handen in m’n haar en van frustratie niet meer weten hoe ik het aan moet pakken. 2017, je was een bewogen jaar.

Sieraden

Op het gebied van sieraden heb ik grote stappen gemaakt. Ik ben veel meer gaan combineren met materialen en een gemiddeld design bestaat nu vaak uit minstens 4 materiaalsoorten. De designs die ik de afgelopen tijd heb gemaakt, daar ben ik best tevreden over. Ik zie wel dat ik langzaam wat meer afstand neem van ‘dark style’ sieraden en de standaard lijn meer richting Elfachtig, Victoriaans en Witchy/Wicca gaat. Wat niet betekent dat dark style helemaal zal verdwijnen, maar het is wel wat meer naar de achtergrond geraakt.

Mijn voorkeur voor nu gaat juist meer uit naar ‘fairy tale’, ‘natuur’ en ‘magisch & mysterieus’ (met uitzondering van Halloween). En dark-style heeft daar nog wel een plekje in, maar kleiner en meer als een 'mysterieus donker randje'. Ik denk dat het vrij normaal is dat je je qua stijl blijft ontwikkelen. In ieder geval blijft ‘de wereld van de fantasie’ de boventoon voeren in alles.

Verschillende ontwerpen van het afgelopen jaar:

Samenwerkingen

Ook hier heb ik maar weer één woord voor: wauw! Wat zijn er veel verschillende en getalenteerde mensen in deze wereld. Het is zo gaaf dat fotografen, modellen, stylisten en makers worden verbonden doordat ze allemaal bijdragen aan dezelfde foto. Ik voel me echt vereerd dat ik onderdeel heb mogen zijn van zoveel gave magische foto resultaten.

Een aantal foto’s van samenwerkingen van het afgelopen jaar:

guardian-angel-wing-jewelry-fantasy-and-gothic-sbdesignscreations-etsy-2

Model/styling/fotografie: Magda Corvinus
Sieraden: SB Designs Creations

lady-lowkeys-richard-de-vries-snowflake-necklace-sbdesignscreations-fb

Model/styling: Lady Lowkeys
Fotografie: De Vries Foto
Ketting: SB Designs Creations
Corset: Victorian Dejavu

sbdesignscreations-lookbook-ladyannacalypso-2017-fb-3

Model/styling: Lady Anna Calypso
Jurk: Jawbreaker
Sieraden: SB Designs Creations
Corset: Victorian Dejavu

tree-of-life-lapiz-lazuli-sbdesignscreations-fantasyjewelry-fb

Model/Fotografie/Styling/Jurk: Jeanette Cederstrom
Sieraden: SB Designs Creations

wicked-witches-madamenois-sbdesignscreations-fantasyjewelry
witch-photoshoot-moon-jewelry-crimsonredrose-sbdesignscreations-internet

Sieraden toekomstplannen

Met de huidige stijl waarin ik werk, heb ik nog veel schetsen liggen om uit te werken. Ik heb een bulk aan nieuwe onderdelen ingeslagen die ik graag wil gebruiken voor nieuwe designs. Inmiddels ben ik er wel achter dat ik per jaar veel te veel plannen wil uitwerken, dus voor 2018 ga ik niet teveel vastleggen, ik zie wel waar ik aan toe kom.

Wat ik wel heel graag wil doen, is meer natuur in mijn sieraden. Dit door middel van werken met resin/hars. Het past zo goed bij de stijl die ik momenteel aan het ontwikkelen ben, dat ik daar heel graag mee aan de slag wil in mijn designs.

Het afgelopen jaar ben ik ook begonnen met het materiaal rvs/stainless steel. De kwaliteit van dit materiaal bevalt me heel goed. Steeds meer gebruik ik onderdelen en ketting van dit materiaal. Hier ga ik zeker mee door. Ook krijg ik meer en meer de vraag naar sterling zilveren en swarovski sieraden, dus ik ga me daar ook eens in verdiepen.

Verder wil ik naast mijn Etsy site, ook heel graag een eigen site. Niet ter vervanging van, maar voor erbij. Deze is al een tijd in ontwikkeling, maar door tijdgebrek nog steeds onder constructie. Ik hoop echt dat ik in 2018 de mogelijkheid kan vinden om deze te lanceren.

Met markten/evenementen heb ik echt de smaak te pakken gekregen en ik hoop het aankomende jaar weer ergens te kunnen staan met een kraam. Of dit gaat lukken met alle drukte van een nieuw huis weet ik nog niet, maar het zou wel heel tof zijn.

sbdesignscreations-attitudefest-handmadejewelry

Attitudefest

Fantasy Meeting & Fair Coevorden

Rotzooi opruimen

Het klinkt een beetje oneerbiedig ‘rotzooi’, want dat is het eigenlijk niet. Maar ik heb zoveel losse sieradenexperimenten, dat ik die wil uitzoeken.  Neem bijvoorbeeld deze illustratie:

online-sbdesigns-susannebotboer

Dit is al een ontwerp van 2 jaar oud! Al sinds 2 jaar wil ik elf vleugel sieraden maken met vleugels van eigen ontwerp en tot op heden is er nog steeds niks van gekomen. De materialen werken niet mee, de ideeën zijn het net niet, kortom: een moeizaam project. En zo heb ik een aantal moeizame projecten lopen. 

Ik wil dit gaan uitzoeken, of ik pak het beet en werk het volledig en goed uit, of het wordt afgeschreven en gaat de prullenbak in. Projectkeuzes maken en een goede productfocus, dat komt centraal te staan voor de sieraden van 2018.

Accessores en Home Decor

Nog net op het randje van 2017 ben ik eraan begonnen, het toevoegen van accessores en home decor aan mijn Etsy shop. Gedurende de afgelopen 2 jaar komt er zo nu en dan iets op mijn sociale media voorbij. Drakeneieren, toverstokken, dromenvangers, sieradendoosjes en diverse geïllustreerde producten & home decor. Zoveel plannen, te weinig tijd. Toch heb ik nu serieuze stappen genomen. Verschillende inkopen en voorbereidingen maken nu dat ik hier echt voor wil gaan en ‘dwingen’ mij om deze zijtak van mijn assortiment echt open te breken. (Anders zou het erg zonde zijn geweest van de investeringen en tijd).

Van hobby naar bedrijf

Dat was nog wel de grootste verandering dit jaar. Vanuit zo nu en dan een bestelling of kleine ontwerpopdracht, naar regelmatige bestellingen en opdrachten. Zeker het laatste half jaar was waanzinnig. Je komt dan ineens problemen tegen waar ik voorheen niet aan had gedacht. Vooral administratief alles op de rit krijgen was voor mij een uitdaging. Ik ben niet slecht in administratie, maar het zal nooit mijn hobby zijn. Met een paar bestellingen is het makkelijk bij te houden, maar dit jaar moest ik echt serieus een goed systeem opzetten. Gelukkig sta ik er niet alleen voor en heb ik genoeg mensen om me heen die mij helpen bij alle (moeilijke) beslissingen.

Ook financieel ben ik anders naar mijn bedrijf gaan kijken. Ik ben dit niet begonnen om de rijkste stinkerd ooit te worden, maar het moet wel reëel blijven. Anders had ik net zo goed op hobbybasis kunnen werken, dat had een hoop rompslomp van het eigen ondernemerschap bespaard. Dus, financieel je bedrijf onder de loep nemen. Zeker confronterend, maar ook noodzakelijk. Wat moet beter, wat moet anders, wat biedt toekomst en wat niet. Ik wil niet mijn passie verliezen of een compleet andere weg inslaan vanwege ‘follow the money’, maar ik ben geen hobbyist en moet wel realistisch zijn.

Dit hele aspect heeft het gehele jaar veel energie gekost en dat zal het ook blijven doen. Focus en denken voor lange termijn en niet kort, bepalen waar ik heen wil gaan, waarin ik wil groeien en wat potentie heeft. Een belangrijk onderdeel daarbij is ook de verdeling van tijd. Hoeveel tijd steek ik in illustratie & ontwerp, hoeveel tijd in handgemaakte producten, hoeveel tijd in opdrachten die daarbuiten vallen? Toch heb ik hierin een weg weten te vinden. Deze weg zal overigens niet vastliggen en is ook zeker afhankelijk van wat er volgend jaar allemaal op mijn pad komt.

Illustratie & ontwerp

inktober-day13-theenchantedforest-sbdesigns-susannebotboer-fantasyartist

Het afgelopen jaar had ik het idee om iedere dag iets te schetsen. Dat is gigantisch gefaald. Ik heb het niet vol kunnen houden. Zelfs Inktober heb ik dit jaar niet gehaald, wegens een korte vakantie tussendoor. Enerzijds baal ik hier gigantisch van, want ik wil blijven oefenen en blijven ontwikkelen. Anderzijds heb ik nog steeds veel getekend het afgelopen jaar, alleen niet iedere dag. En bestellingen en opdrachten van klanten gaan nu eenmaal voor op mijn eigen projecten.

Momenteel ben ik mijn portfolio aan het updaten. Het afgelopen jaar was niet echt een groot illustratief jaar. De meeste illustraties heb ik voor mijn eigen producten gemaakt en een aantal kleine illustraties/ontwerpen in opdracht. Die opdrachtjes waren zeker leuk en momenteel mag ik ook aan een erg leuke opdracht werken en ik wil graag proberen om de groei erin te houden. Of dit nu linksom of rechtsom is, dat zal 2018 gaan uitwijzen.

2018

ik ben heel benieuw wat & waar 2018 mij gaat brengen. Het zal een druk jaar zijn op privé gebied i.v.m. onze nieuwe woning. En zakelijk ben ik heel benieuwd wat ik allemaal ga beleven. Ik zeg 2018, kom maar op :).
© Susanne Bot-Boer, SB Designs / SB Designs Creations
Geplaatst in Achter de schermen, Zakelijk en getagd met , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *