Cursus analoog & digitaal illustreren

De afgelopen paar maanden heb ik aan het Utrechtse Centrum voor de Kunsten de cursus analoog en digitaal illustreren gevolgd. Via de LOI heb ik destijds wel een opleiding Grafisch Vormgeven gevolgd om de Adobe programma’s onder de knie te krijgen, maar echt les in illustreren heb ik nooit gehad.

Wat voor mij heel fijn was, was dat ik merkte dat veel dingen die ik mezelf heb aangeleerd, ook veelal in de praktijk op die manier worden toegepast. Vanuit mijn opleiding Communicatie heb ik veel geleerd over communiceren, ook met betrekking tot beeld. ‘Wat wil je overbrengen’ ‘Wat is de belangrijkste boodschap’. Het is heel fijn om te merken dat die essentie terugkomt in illustratie. Voor mezelf wist ik daarom al snel een ‘plan van aanpak’ te maken voor een opdracht, omdat die werkwijze mij niet onbekend is.

Het was een leerzame cursus waarbij ik ben uitgedaagd tot het gebruiken van nieuwe technieken. Daarnaast ben ik weer wat Photoshop trucjes rijker. Doordat je les krijgt in een groep, zie je ook het werk van anderen. Het was grappig om te zien op hoeveel verschillende manieren dezelfde opdracht kan worden uitgewerkt. Daardoor heb ik wel veel meer inzicht gekregen in mijn eigen stijl. Het is me een stuk duidelijker geworden welke elementen (en combinaties daarvan) ervoor zorgen dat mijn stijl uniek wordt. En dat was toch zeker wel heel leerzaam.

De opdrachten waren zeer verschillend van elkaar, maar daardoor wel elk een uitdaging. Ik zal ze kort toelichten. De eerste opdracht was het maken van een patroon met het thema ‘Dinky Toys’. Ik heb me voorheen wel eens een klein beetje verdiept in patronen, maar het was fijn om er nu een keer les in te krijgen. Het is voor mij duidelijk geworden hoe ik, in het vervolg, te werk moet gaan als ik een patroon wil maken.

1.Patroon-dinkytoys-analoog-en-digitaal-illustreren-susanne-bot-boer-2016

De tweede opdracht was het maken van een beterschapskaart met het thema ‘bloemen en planten’.  Texturen stonden in deze opdracht centraal. Nu is het gebruik van texturen voor mij geen onbekend terrein en ik vond het erg leuk om binnen dat gebied nog wat praktische tips te krijgen.

2.beterschapskaart-Opdracht-Analoog-en-digitaal-illustreren-susanne-bot-boer-2016

De derde opdracht was een compleet nieuwe techniek voor mij. Voor deze opdracht moesten we een plattegrond maken en daarvoor mocht je maar 3 kleuren gebruiken. Tevens moesten we alle elementen en vlakken creëren door het uit te snijden. Ik ben er wel achter dat volledig snijwerk niet mijn ding is, maar bepaalde elementen vervangen door uitgesneden vlakken, dat biedt wel nieuwe mogelijkheden. Wat ik verder heel erg leuk vond aan deze opdracht is dat je anders moest gaan denken. Denken vanuit lijnen kon nu niet en bepaalde vormen moest je anders uitwerken, omdat je snijlijnen niet over elkaar heen kunt laten lopen, omdat je dan elementen uitsnijdt die je niet wil laten verdwijnen. Een hele uitdaging dus!

3.Plattegrond-Analoog-en-Digitaal-Illustreren-Susanne-Bot-Boer-2016

De laatste opdracht was qua materiaal helemaal vrij. We kregen een artikel over Social Media en dat mensen zich er teveel door laten (af)leiden. Er moet meer balans komen tussen de online en offline wereld. Dat artikel moesten we voorzien van een illustratie. Ik heb geprobeerd wat dingen erin te verwerken die ik in de afgelopen lessen heb geleerd. Met name een stukje tekenwerk heb ik vervangen voor snijwerk. En daarnaast heb ik mijn standaard lijnen en texturen gebruikt. Deze combinatie van technieken vind ik erg leuk werken.

4.social-media-illustratie-bij-tekst-susanne-bot-boer-2016-13-eind-fb

Helaas is de cursus nu afgelopen, maar het was zeker de moeite waard!

Geplaatst in Achter de schermen, Creatief, Illustratie & Schetsen, Zakelijk en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *