Standhouder zijn met handgemaakte producten

Afgelopen weekend was ik voor het eerst standhouder op een meerdaagse beurs. Zowel zaterdag als zondag was ik met mijn creaties te vinden in de Broodfabriek te Rijswijk. Dit was voor mij het vierde evenement als standhouder.

Ik vond het best spannend. Fantasy Fest, de voormalige Gothic & Fantasy beurs, is voor mij geen onbekend evenement. Vroeger ging ik hierheen als bezoeker. Ik had toen nooit durven dromen dat ik er ooit zou staan met mijn eigen spulletjes. Het originele plan was om in maart aan dit evenement deel te nemen, maar aangezien we toen midden in een verhuizing/verbouwing zaten, leek me dat niet zo’n goed idee.

Je leert door te doen

De eerste twee evenementen die ik heb gedaan waren Attitudefest 2017 & de Fantasy Meeting & Fair Coevorden 2017. Dit waren voor mij puur probeersels. Ten eerste om te ontdekken of standhouder zijn iets voor mij is. En ten tweede om te testen of het überhaupt rendabel is. Het kan nog zo leuk zijn, maar als het financieel & bedrijfsmatig uiteindelijk niets oplevert, moet je je afvragen of het de moeite waard is (even los van de standhouders voor wie het hobby is en die er niet bedrijfsmatig naar hoeven te kijken).

Die eerste twee evenementen waren erg leuk. Het opbouwen van de kraam moest ik toen echt vanaf scratch uitwerken. Ik heb eerder een blogpost geschreven over Attitudefest en de eerste Fantasy Meeting & Fair Coevorden. Het is in het begin zo erg zoeken naar een indeling. Het is ook een proces. Één van de eerste tips die je vindt als je zoekt op een kraam indelen is ‘werk in lagen’. Maar als je net begint, heb je daar nog helemaal niet de materialen voor en moet je alles nog bedenken, aanschaffen en/of maken. Ik wilde niet meteen een hoog risico nemen en direct grote investeringen doen. Je kunt ook prima klein beginnen.

sbdesignscreations-attitudefest-handmadejewelry

Attitudefest 2017

Na die twee evenementen wist ik het zeker, dit is iets wat ik heel erg leuk vind om te doen. Het is rendabel en ik ervaar het als zeer positief om mensen te kunnen spreken. Het is zo anders dan alleen contact te hebben via e-mail. Je hebt echt interactie met mensen en klanten en dat is heel gaaf. Daarnaast is de feedback die je krijgt ook zeer leerzaam.

Professionele aanpak

Toen de datum voor de Fantasy Fair Coevorden 2018 bekend was gemaakt, kreeg ik een berichtje dat ik me kon inschrijven. Dat heb ik toen ook direct gedaan. Vanaf dit moment ben ik me gaan verdiepen in een professionelere aanpak. Waar ik bij de 2017 editie een halve kraam had, had ik deze editie een hele kraam. Dat betekende dat ik ineens 4 meter moest zien te vullen, een hele opgave.

Ik ben gaan brainstormen met betrekking tot de uitstraling van mijn bedrijf en de manier hoe ik dat verder kan vertalen in een kraam. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen dat ik zoveel mogelijk met natuurlijke materialen wil werken. Zoveel mogelijk houten stellingen, gecombineerd met natuurdecoratie als groene blaadjes, stenen en takken. Behalve mooi, moet ook het praktische oogpunt niet worden vergeten. Alles moet wel in een auto te laden zijn, dus hoe kleiner je het kunt inpakken, hoe beter. Qua kleuren heb ik 2 basis kleuren; blauw en zwart. En aangezien ik decoreer met natuur elementen, komen die kleuren ook aan bod.

Met al die ideeën in mijn hoofd heb ik een stuk van de zolder vrijgemaakt, zodat ik daar alles kon uitstallen. Met wat hulp zijn er stellingen gemaakt en voor ik het wist had ik ineens een gelaagde basis, super vet!

Volgens mij heb ik nooit een foto laten zien van de Coevorden 2018 kraam, maar dit was het resultaat na al het brainstormen, uitwerken & maken:

FantasyMeeting&Fair-Coevorden-SBDesignsCreations-Handmade-Products-Fantasy-2018-

Fantasy Fair Coevorden 2018

FantasyMeeting&Fair-Coevorden-SBDesignsCreations-Handmade-Products-Fantasy-2018-2

Fantasy Fair Coevorden 2018

FantasyMeeting&Fair-Coevorden-SBDesignsCreations-Handmade-Products-Fantasy-2018-3

Fantasy Fair Coevorden 2018

En zoals altijd, aan het einde van deze dag had ik alweer een aantal verbeterpunten. Die heb ik weer gebruikt voor afgelopen Fantasy Fest. Ik merk ook, hoe meer je het doet, hoe meer inzicht je krijgt en hoe creatiever en efficiënter je met de standruimte omgaat.

Fantasy Fest 2018

Op dit evenement was de stand 3 meter. Ik was ineens een meter ‘kwijt’, dus ik moest mijn basis opstelling wat inkorten. Ook hiervoor heb ik weer de zolder gebruikt om een testopstelling te maken. Ik heb een aantal dingen veranderd en toegevoegd, waaronder een achterdoek. Als je dit artikel leest in de hoop op tips, dit is er echt één. Zorg voor een achterdoek! Dit zorgt ervoor dat mensen niet door je kraam naar achteren kijken en houdt de focus op je producten. Het oogt ook veel rustiger dan een achtergrond waarbij vanalles gaande is.

FantasyFest-2018-SBDesignsCreations-1

FantasyFest 2018

Het was voor mij even wennen om je spullen aan het einde van de dag achter te laten, om de volgende dag weer met frisse moed nieuwe klanten te verwelkomen. Ik heb dit evenement als zeer positief ervaren, maar ook wel als zeer intensief. Mijn man heeft het hele weekend geholpen, maar daardoor heb je allebei niet echt een weekend waarin je kunt uitrusten. Het is vrijdag werken, weekend beurs draaien en maandag weer gewoon werken. Het geeft zeker weten veel voldoening en het is het ook echt waard, maar het is wel intensief.

FantasyFest-2018-SBDesignsCreations-3

FantasyFest 2018

FantasyFest-2018-SBDesignsCreations-2

FantasyFest 2018

Het is echt zo, je leert door te doen. Ieder evenement ontdek je weer nieuwe dingen. Ieder evenement investeer je weer een klein beetje in je presentatie & kraam. Stapje voor stapje vind je een weg die bij je past. Als ik kijk naar de foto’s van Attitudefest en de foto’s van Fantasy Fest dan is dat echt een wereld van verschil 😊.

© Susanne Bot-Boer, SB Designs / SB Designs Creations

Geplaatst in Achter de schermen, Evenementen, Zakelijk en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *