Terugblik 2016 illustratie & design

Het jaar 2016 is bijna voorbij. Wat een jaar is het geweest! Met dit blogartikel werp ik een terugblik naar het afgelopen jaar.

eindejaarspost-sbdesigns-2016 eindejaarspost-sbdesignscreations-2016

SB Designs & SB Designs Creations
Zonder twijfel de grootste verandering binnen mijn bedrijf van het afgelopen jaar. SB Designs werd te groot, teveel verschillende producten vielen allemaal onder dezelfde naam. Mei 2016 heb ik SB Designs Creations officieel gemaakt en heeft alles een hele andere wending gekregen. Mijn Etsy Shop heeft de naam overgenomen en ik kon me volledig richten op handgemaakt fantasy sieraden en producten. Niet meer gebonden aan ‘illustratie’ ben ik een experimentele weg ingeslagen. SB Designs is zeker niet weg, maar dat richt zicht volledig op illustratie & design.

Fantasy sieraden & producten
Mijn Etsy shop bestaat sinds april dit jaar en draagt sinds mei de naam SB Designs Creations. Ik vond het best eng om de stap naar een Etsy shop te zetten, het is en blijft een investering. Maar de verkopen van het afgelopen jaar vallen me niet tegen en de reacties die ik in de loop van het jaar heb gehad, waren erg aanmoedigend. Heel leuk om positieve reacties te krijgen.

Door experimenteren van het afgelopen jaar, heb ik ook mijn missie voor 2017 bepaald. Ik wil meer keuze maken omtrent de materialen waarmee ik graag werk. En ik wil de materialen waarmee ik graag werk combineren. Bijvoorbeeld deze dromenvanger ketting.

dreamcatcher-red-dragonscale

Hier heb ik standaard onderdelen gemixt met marmertexturen en drakenschubben. Meerdere materiaalsoorten verbonden tot 1 sieraad. Het combineren van verschillende materiaalsoorten wil ik verder uitwerken.

Voor fantasy producten geldt hetzelfde. Ik heb nu een aantal dingen uitgeprobeerd, waaronder dromenvangers, penveren, drakeneieren en boekenleggers. Er staan nog een aantal nieuwe producten op mijn projectenlijst en ik wil volgend jaar meer focus leggen op de producten die ik echt leuk vind om te maken. Er zijn zoveel gave dingen te bedenken, maar je kunt eenmaal niet alles tegelijkertijd!

Website
Begin van het jaar had ik een tegenslag met mijn website. Een virus had praktisch mijn gehele website overgenomen en er was niet veel meer van over. Dat was behoorlijk balen, maar ik heb mijn schouders eronder gezet. Met de hulp van een goede vriend heb ik een nieuwe website kunnen bouwen. Mijn blog is totaal vernieuwd en nu zelfs tweetalig! En het design is flink vernieuwd. Al met al (nu al het werk achter de rug is) ben ik er erg blij mee. Her en der moet ik nog steeds een paar kleine aanpassingen doen, maar ik heb tenminste een website :).

Samenwerkingen
SB Designs Creations is een merk op zichzelf en dat is super tof, maar ook eng. Zeker in het begin. Wie ben ik, wat maakt mij uniek, hoe bouw ik mijn merk op? En dan merk ik dat ik erg kan leunen op mijn communicatie/marketing achtergrond. En dat is fijn, heel fijn! Eén van de gaafste ontwikkelingen omtrent het opbouwen van mijn merk vind ik het aangaan van samenwerkingen.

Ik heb gewoon de stoute schoenen aangetrokken en ben het gewoon gaan proberen. Het is een van de keuzes die ik heb gemaakt als het gaat over bedrijfsstrategieën en tot op heden ben ik er erg blij mee :). Ik zal jullie verder niet lastigvallen met allerlei strategische overwegingen. Een plaatje is vaak leuker dan woorden, daarom hier een foto van één van de samenwerkingen die ik het afgelopen jaar heb gedaan;

arians-grace-jewelry-set-2016-fb

Illustratie
SB Designs Creations heeft veel tijd gevraagd het afgelopen jaar. Toch heb ik ook wat mooie resultaten behaald met SB Designs. Na flink sparen heb ik een nieuw tablet aangeschaft en ik heb heel veel geschetst. Daarnaast heb ik ook dit jaar weer meegedaan met InkTober. En dit jaar hangt mijn werk zelfs in een expositie, dus dat is erg tof!

inktober-expositie-strips-susannebotboer-sbdesigns-2016

Een aantal projecten hebben dit jaar wegens tijdgebrek op een lager pitje gestaan. Onder andere een verhalend project en het ontwerpen van geboortekaartjes. Achter de schermen ben ik er wel mee bezig geweest, maar niet zoveel als ik zou willen. Ik heb wel wat nieuwe geboortekaartjes ontwerpen die ik binnenkort kan laten zien, dus dat komt er binnenkort aan :). Verder mocht ik dit jaar een geboortekaartje op maat ontwerpen, dat was echt super tof!

geboortekaartje-op-maat-hailey-david-2016-fb2

Verder heb ik vooral mijn tijd besteed aan algemeen mijn portfolio verder opbouwen en heb ik nog een aantal grafische opdrachten verricht. Ik heb mij ook iets meer verdiept in het ontwerpen van patronen. Dat heeft mij altijd al erg getrokken, maar nu heb ik besloten er echt iets meer mee te doen.

leafes-pillow-sbdesigns-susannebotboer-2016-preview

En verder?
Er zijn nog verschillende dingen (altijd zo’n heerlijk vaag woord) die lopen en ontwikkelingen gaan door. Echter, daar kan ik nog niet zoveel over zeggen. Ik heb een redelijke koers voor ogen en 2017 zal uitwijzen of het lukt die koers te volgen en waar ik wellicht moet bijsturen of draaien. Er gaat onwijs veel tijd zitten in het opbouwen van een merk en bedrijf, dat wist ik van tevoren. En dat neem ik ook voor lief. Ondanks frustratie, mindere dagen of een keer een tegenslag (wie heeft dat immers niet) doe ik dit werk met volle overgave en passie. Ik vind dit werk geweldig en ik ga in 2017 door met de stappen die ik in 2016 heb gezet :).

Ik wens iedereen een goed uiteinde en een gelukkig, gezond en creatief 2017!

 

Geplaatst in Achter de schermen, Zakelijk en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *